top of page
  • Writer's pictureRimpissa

Elämä on tutkimusmatka kauneuteen by Toni Paloheimo

Kaunis​.


Pieni arkinen sana. Viljelemme sitä vaivattomasti ja intuitiivisesti mitä erilaisimmissa yhteyksissä.


Kaunis lapsi. Kaunis hetki. Kaunis puutarha. Kaunis kuva. Kaunis viesti. Kaunis teko. Kaunis runo. Kaunis biisi.


Moni asia voi olla mielestämme kaunis.


Emme jää ihmettelemään, miksi jokin asia ansaitsee tulla kehutuksi kauniiksi. Se vain sattuu olemaan ensimmäinen sana, jonka kokemus juuri sillä hetkellä mielemme - tai kenties kehomme - sopukoissa herättää. Kaunis.


"Kaunis lapsi. Kaunis hetki. Kaunis puutarha. Kaunis kuva. Kaunis viesti. Kaunis teko. Kaunis runo. Kaunis biisi. Moni asia voi olla mielestämme kaunis." Toni Paloheimo. Kuvassa Netta Lehtonen

Kauneus.​


Harvemmin käytetty. Siirryttäessä yksittäisen kokemuksen nimeämisestä yleiseen jokin muuttuu.


Emme enää puhukaan asiasta yhtä huolettomasti, yhtä varmoina arviomme oikeutuksesta. Niin kuin kauneus olisi meille jotakin liian suurta, jonkinlainen salaisuus tai myytti, vain aiheeseen vihityille varattu.


Kauneuden edessä vaikenemme. Mieli ja huulet pysyvät kiinni.


Emme kykenekään enää tavoittamaan sitä tunteen kautta, rennosti, kepeästi. Luottamuksemme horjahtelee.


Sana tuntuu vaativan jotain erityisen painavaa, jonkin perustelun, joka kuitenkin pakenee tyhjyydessä jalansijaa hapuilevaa mieltämme.


Ymmärrämme kauneuden intuitiivisesti, vatsamme pohjassa, hetkessä välkähtävänä, kauniina, mutta järjen tarkasteluun aihe ei meille hevin antaudu.Elämä on tutkimusmatka kauneuteen.


Maailmassa on valtavasti kaunista. Sanoissa. Teoissa. Rakenteissa. Aikomuksissa.


Kauneuden kokeminen on yleisinhimillinen ominaisuus, ihmisen lajityypillinen supervoima.


Kauneuden kokeminen ei katso koulutusta, ihonväriä, älykkyyttä eikä mitään muutakaan ihmisiä kategorisoivaa tai erottavaa ominaisuutta.


Kauneuden kokeminen on yhtä lailla mahdollista kaikille meille. Tasa-arvoisena ominaisuutena kauneus voi yhdistää meitä yli etäisimpienkin raja-aitojen. Kauneus on ihmiskunnan jaettu kieli, lingua franca.


Silti puhumme kauneudesta aivan liian vähän, sekä yleisesti että erityisesti suhteessa työhömme.


Työ on kuitenkin se osa elämäämme, jossa aktiivisimmin otamme osaa ihmiskunnan yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen.


Eikö olisi hienoa, jos arkista aherrustamme voisi ohjata jokin ylevämpi, jokin meitä kaikki suurempi ja syvältä koskettava voima kuten kauneus?


2000-luvun aidon inhimillisiä, siis koneiden osaamisen ulottumattomiin jääviä, työelämätaitoja ovat listanneet monet viisaat ja näkemykselliset ihmiset.


Lähes poikkeuksetta kaikilla näillä listoilla on ollut mukana kauneus ja sen kokeminen.


Jos se kerran on yksi tulevaisuuden tärkeimpiä taitojamme, miksi emme puhu ja kirjoita siitä enemmän?


Miksi emme auta ihmisiä jäsentämään kauneuden kokemuksiaan ja ymmärtämään sisäsyntyistä, mutta rationaalisuuden kyllästämässä kulttuurissamme marginaaliin työnnettyä taitoaan?


"Ihminen voidaan johdattaa, kenties jopa pysäyttää kauneuden äärelle. Siinä hänellä on mahdollisuus löytää omat tapansa kokea, arvostaa ja vaalia kauneutta ympärillään ja omassa työssään." Toni Paloheimo

Kauneutta on vaikea ahtaa järjen tiukkaan muottiin, kuten aiheen ikiaikainen filosofisen ja esteettisen keskustelun paikoin melko puiseva traditio on hyvin osoittanut.


Sellainen käsittely väkisinkin typistää aiheen monivivahteisuuden karkeaan ja yksiulotteiseen kaavaan.


Kauniista intuitiivisena, raakana, usein kehollisena, vatsanpohjassa saakka tuntuvana tunteena on vaikea kirjoittaa suoraan.


Paljon helpompaa on herättää ihmisissä kauneuden tunne, houkutella se esiin kaiken järjen, kiireen, roolien ja suorittamisen keskeltä.


Ihminen voidaan johdattaa, kenties jopa pysäyttää kauneuden äärelle. Siinä hänellä on mahdollisuus löytää omat tapansa kokea, arvostaa ja vaalia kauneutta ympärillään ja omassa työssään.


Kauneutta ei pidä rajata vain visuaaliseksi ominaisuudeksi, kun se voidaan kokea kaikessa rikkaudessaan ympärillämme.


Kauneutta voi olla ja onkin kaikkialla.


Kauneus voi olla moraalista, eettistä, verbaalista, systeemistä, strategista ja ilmetä vaikka ihmisten välisissä sosiaalisissa suhteissa, tavoitteissa, toimintatavoissa, tunteissa ja reaktioissa.


Jokainen voi, ja jokaisen melkeinpä tulee, unohtaa kaikki aiemmat käsitykset kauneudesta ja avata niiden tilalle uusia väyliä, tasoja ja näkökulmia kaikkeen kauniiseen elämässä ylipäänsä, antaa tunteen vatsanpohjassa syntyä, kasvaa ja ohjata elämää vähä vähältä kauniimpaan suuntaan.


 

Kirjoittaja on ihmisyyden ihmettelijä ja ajattelun rikastaja, jonka missiona on parempi ajattelu kauniimman maailman puolesta. Toni Paloheimo (klikkaamalla nimeä tai kuvaa pääset tutustumaan Tonin LinkedIn profiiliin).Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page