top of page
  • Writer's pictureRimpissa

Supervoimana kuuloaisti


Valcon vastamelukuulokkeiden avulla olen saanut melukuormaa huomattavasti alemmaksi.

*Kuulokkeet saatu testiin Valco Oy:lta


Muistatko, kun Supermies oli pieni ja häntä sattui korviin ja hänestä tuntui, kuin koko maailma hyökkäisi päälle? Kilometrien päässä olevat hälytysajoneuvot huusivat ihan vieressä, kuin palosireenit ja viereisessä huoneessa tippuva nuppineula aiheutti räjähdyksen pään sisällä.


Minä muistan ja pystyn myös samaistumaan.


Teetkö kenties etätyötä lasten kanssa kotona? Tuntuuko, että pää räjähtää? Mietit ehkä, että miten tämä nyt liittyy Supermieheen…


Jatka lukemista, valaisen asiaa ja ehkä voin auttaa 😘


Rakastan kyseenalaistaa asiat ja teoriat sekä suhtautua kriittisesti niihin. Rakastan myös lähestyä samoja asioita eri näkökulmista.


Nyt lähestyn kuuloaistia muutamasta näkökulmasta.



WSA & kuuloaisti


WSA:n (Working Style Analysis)* avulla tarkastelemme mm. henkilön biologisia tekijöitä, joihin myös aistit kuuluvat. Kuuloaisti jaetaan analyysissa kolmeen; Kuuleminen (kuunteleminen), Ulkoinen (puheleminen/keskustelu) ja Sisäinen (itselleen puhelua/sisäistä dialogia).


Vahva Kuuleminen saattaa tarkoittaa sitä, että kuulee aivan kaiken ja aistia voi olla vaikea ”laittaa pois päältä”. Myös tätä taitoa voi tietoisesti harjoitella – kuten Supermies teki.


Jos kuitenkin melukuorma on jatkuvaa 24/7 möykkää – ja let’s face it, ei ole Supermies – ei hartainkaan harjoittelu välttämättä auta. Tahdonvoima, jota käytät aistin hallitsemiseen, väsyy.


Näin se on meillä kotona ollut ajoittain useita viikkoja putkeen viimeiset 5,5 vuotta. Oma mentorini ehdotti minulle vastamelukuulokkeita jo vuosi sitten, mutta jääräpäänä vasta nyt olen ne saanut hankittua.


Koska kuuloaistini on luontaisesti vahva, tarkoittaa se sitä, että opin kuulemalla hyvin. Voin siis kuunnella luentoa tai palaveria ja sisäistän asiat hyvin. Keskittymiseeni auttaa musiikin kuuntelu samalla kun työskentelen.


Tärkeää on tiedostaa nämä asiat ja myös se minkälainen musiikki edesauttaa oppimista ja työskentelyä. Esimerkiksi tätä tekstiä kirjottaessani kuuntelen Evanescenceä. Jos lukisin kirjaa, keskittymiseeni auttaisi musiikki, jossa ei ole sanoja.



Stressifaktorit


WSA:sta näemme myös henkilön stressifaktorit. Stressifaktorit ovat ne tekijät, joiden on katsottu vaikuttavan eniten henkilön jaksamiseen työ- tai opiskeluympäristössä.


Mikäli ”äänet/melu/musiikki” löytyy stressifaktoreista tarkoittaa se sitä, että joutuessaan työskentelemään pidemmän ajan ympäristössä, jossa on näitä tekijöitä voi se aiheuttaa turhautumista, keskittymisvaikeuksia, motivaation puutetta, kommunikaation vähentymistä ja ristiriitaista käyttäytymistä työpaikalla (lähde: WSA-raportti ©Dunn & Prashnig ©CLS 2007).


Mikä tässä tapauksessa avuksi?


Tärkeää olisi tulla näistä tekijöistä tietoiseksi. Tämän jälkeen yhdessä pohtia tiimin kesken, mitä asialle voitaisiin tehdä.


Työn tuunaaminen kullekin sopivaksi voi olla tässä avainasemassa.


Ehdotukseni on tarjota ääniherkille työntekijöille vastamelukuulokkeet. Näin he voivat itse vaikuttaa kuormitukseen säätelemällä sitä.


Olen onnekas, sillä pääsin tekemään yhteistyötä Valco Oy:n kanssa. He lähettivät minulle mielettömät vastamelukuulokkeensa ja kuorma on vähentynyt huomattavasti.


Aiemmin kuulin joka ikisen lasten pikkusormen liikkeen ja nyt istun tässä rauhassa omilla ehdoillani nauttimassa luovuuden puuskasta.


Liikun sekä hytkyn tuolissani ja myös laulan samalla, eli pääsen käyttämään useampaa vahvuuttani ja se jos mikä lisää niin työn imua kuin mahdollisuutta päästä flow-tilaan.



Erityisherkkyys & kuuloaisti


Toinen tapa lähestyä asiaa on erityisherkkyys. Erityisherkkyyttä on tutkittu hyvin vähän, mutta siitä löytyy paljon niin oma kohtaista, kuin muiden kokemusta. Tätä juttua varten pääsin haastattelemaan Erityisherkkyyden kokemusasiantuntijaa Piia Rämää.


Erityisherkkyydestä puhuttaessa, yksi kuormittava tekijä ovat äänet. Ne saattavat kuormittaa ja aiheuttaa ahdistusta.


”Äänet stressaavat ja kuormittavat. Erityisherkät toimivat paremmin hiljaisessa ympäristössä.” Sanoo Piia.


”Työssäni opettajana yksi suurimmista kuormitustekijöistä ovat äänet. Melu, käytävähäly, mutta myös ihan tuolien ja pulpettien kolahdukset väsyttävät. Palautumiskeinoni on hiljaisuus ja ääniärsykkeiden rajaaminen.


Kuuntelen usein vapaa-ajallani äänikirjoja lenkkeillessäni ja siivotessani. Näin pääsen uppoutumaan tarinoiden maailmaan ja saan arjen ärsyttävät äänet rajattua pois.” Kertoo Piia.


Eli vaikka äänet kuormittavat erityisherkkiä, voivat omaehtoiset äänet palauttaa.


”Kun toimintaamme ohjaa oma valinta, kuljemme sisäisen motivaation ohjaamina

ja voimme paremmin”.

Tiia Trogen, Positiivinen kasvatus



Miten siis vähentää (melu)kuormitusta ja palautua?


Olen löytänyt ratkaisun vastamelukuulokkeista.


Voisin kirjoittaa tähän pitkät sepustukset Valcon vastamelukuulokkeiden ominaisuuksista, mutta sitä tärkeämpänä koen rehelliset (ja muistatko, yksi ydinvahvuuksistani** on rehellisyys?) mielipiteeni kuulokkeista.


Kuulokkeet blokkaavat tehokkaasti lasten äänet ja vievät ”pahimman terän” pois, jolloin aivoni kuormittuvat huomattavasti vähemmän. Yleensä en kuule heitä lainkaan ja saan rauhassa työskennellä, vaikka he ovat kotona leikkimässä ja let’s face it, kiukuttelemassa oven takana.


Kun olen ollut päivän yksin lasten kanssa palautuminen kuormituksesta, on ensiarvoisen tärkeää. Vastamelukuulokkeilla se on mahdollista.


Laitan soimaan lempimusiikkiani ja menen toiseen huoneeseen. Saatan myös tehdä joogan tai hengitysharjoitteen ”omassa maailmassani” kuulokkeiden ansiosta.


Ennen tämä ei ollut esim. iltaisin mahdollista sillä lasten huutelu yläkerrasta häiritsi harjoitukseen uppoutumista ja läsnäoloa.


Vastamelukuulokkeiden ansiosta voin nauttia rauhoittavasta meditaatiohetkestä omilla ehdoillani.

Ihan aikuisten oikeasti en kehuisi tätä tuotetta, mikäli en seisoisi sanojeni takana. Kun vihdoin käyttöohjeiden (User manual for dummies aiheutti useamman räkätyskohtauksen) lukemisen jälkeen sain laitettua kuulokkeet korvilleni, olen ollut myyty!


Ääni on ihan mieletön – musiikki, sarjat ja elokuvat saavat ihan uudet ulottuvuudet. Joogaharjoitetta tehdessä tuntuu kuin ohjaaja olisi ihan vieressäni – ja mikäs sen ihanampi mielikuva tässä ajassa, kuin se, että olisin yhteydessä toiseen ihmiseen ❤️


Kuulokkeet tuntuvat päässä hyviltä ja kevyiltä - myös tämä on itselleni tärkeää, sillä usein kuulokkeet painavat korviani.


Erityiskiitos Valcolle huikeasta viestinnästä ja huumorista. Heidän kanssaan ei tylsää tule! Hymy leviää suulle joka kerta kun avaan ja suljen kuulokkeet ihan jo heidän ”Power on” ja ”Power off” äänen vuoksi 😂



LOPUKSI, vaan ei missään nimessä tarinan päätteeksi, tästä se vasta alkaa!


Haluan kannustaa sinua tulemaan tietoiseksi itsestäsi. Erityisesti niistä tekijöistä, jotka kuormittavat sinua ja estävät sinua elämään oman näköistä kukoistavaa elämää.


Voin auttaa sinua löytämään keinot kuormituksen vähentämiseen ja ne voivat olla yksinkertaisempia kuin uskotkaan.


Tärkeää on kuitenkin se, että uskot. Erityisesti itseesi 💕


VAROITUKSET:

  • Käyttämällä vastamelukuulokkeita omista vahvuuksistasi lähtöisin saatat huomaamatta palautua enemmän, koska aivosi saavat oikeasti lepoa! Parhaassa tapauksessa luot energiaa itsellesi.


  • Kuulokkeet saattavat aiheuttaa kateutta puolisossa ja muissa perheen jäsenissä – kannattaa siis saman tien tilata kahdet 🤪


  • Äänihuulesi saattavat ajoittain käheytyä laulamisen tarpeen lisääntyessä. Tulevaisuudessa se saatatkin olla sinä, joka aiheuttaa meluhaitan muulle perheellesi 😂


Lisätietoa Valcosta ja heidän tuotteistaan tästä.


Voimaannuttavin terveisin

Anita


Pst. Ei huolta, lapsia ei vahingoiteta silloin, kun minulla on vastamelukuulokkeet korvilla. He ovat isänsä hellässä huomassa.



*Analyysien taustalla olevan työ- ja oppimistyyliajattelun tieteellisen kehittämisen aloittivat

70- luvulla professorit Rita ja Kenneth Dunn. Alkuperäinen teoria on sen jälkeen kehittynyt paljon tieteellisen kritiikin ja käytännön validointiprosessin perusteella. Menetelmän käytännön validoinnista ja kehittämisestä on vastannut uusiseelantilainen Creative Learning Centre, jonka perustaja on professori (emerita) Barbara Prashnig. Menetelmä on käytössä maailmanlaajuisesti. Suomessa WSA&TSA (+LSA) asiantuntijoita kouluttaa Consultica Oy.


**VIA-luonteenvahvuuksiin kuuluu mm. mainitsemani rehellisyys. Luonteenvahvuudet ovat ”Positiivisia ja moraalisesti arvostettuja luonteenpiirteitä.” Peterson & Seligman, 2004


Lähteet:


105 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page