top of page
Writer's pictureRimpissa

Supervoimana vahvuudet

Päivitetty: 20. lokak. 2021

Tunnetko omat vahvuutesi? Tiedätkö, että kehittämällä vahvuuksia voimme paremmin, kuin kiinnittämällä huomion heikkouksiimme?


Uskon, että löytämällä ja valjastamalla jokaisen ainutlaatuiset omat vahvuudet käyttöön, voimme saada meissä uinuvan potentiaalin käyttöön!


Jokainen voi olla oman elämänsä supersankari ❤️

Vahvuuksia ja niiden tulkintoja on varmaan yhtä monta kuin on ihmisiä ja näitä voidaan etsiä monin eri keinoin. Puhun tässä tekstissä kahdenlaisista vahvuuksista: VIA -luonteenvahvuuksista ja WSA -analyysin biologisista vahvuuksista.


VIA -luonteenvahvuudet

”Yksinkertaisesti sanottuna vahvuus on jotakin, jossa olet hyvä ja jota tykkäät tehdä. Positiivisessa psykologiassa tutkitut luonteenvahvuudet ovat myönteisiä ja arvostettuja luonteenpiirteitä, jotka kuvastavat sitä, mitä sinä olet sisimmissäsi.


Kun positiivinen psykologia toden teolla syntyi 1990-luvun lopulla, uuden tieteenalan pioneerit törmäsivät kiperään kysymykseen: miten voisimme mitata, mikä ihmisissä on hyvää? Psykologian saralta löytyi kyllä lähes loputtomasti mielenterveyden ongelmiin liittyvää faktaa ja mittareita.


Niinpä Martin Seligman, Christopher Peterson ja muut positiivisen psykologian uranuurtajat alkoivat systemaattisesti selvittää, mistä tekijöistä mielen hyvinvointi koostuu.


Petersonin johtamassa tutkimusryhmässä työskenteli yli 50 eri alojen tutkijaa ympäri maailmaa. He tutkivat, mikä ihmisyydessä on parasta ja miten sitä voisi mitata ja kehittää.


Selvitystyön tuloksista he laativat luettelon, joka sisältää 24 luonteenvahvuutta. Ne taas listattiin kuuden hyveen alle: viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja transsendenssi.” Kirjoittaa Joyllan toinen perustajista Paulina Piippo.


VIA-luonteenvahvuudet pitävät sisällään 24 tutkittua luonteenvahvuutta. Kuva Joylla Oy.

Omat kokemukseni VIA luonteenvahvuuksista


Mielestäni on huikeaa, että 1998 syntyi positiivisen psykologian tieteenala, joka tutkii nimenomaan sitä, mikä meissä on hyvää. Luonteenvahvuuksia tarkastelemalla olen päässyt lähemmäs itseäni ja alkanut tekemään itselle merkityksellisempiä asioita.


Ydinvahvuuteni on rehellisyys ja tämä näkyy toiminnassani siten, että kyllä, olen aina rehellinen sanan varsinaisessa muodossa, enkä valehtele, mutta se myös näkyy muille siten, että tuntematonkin saattaa kokee voivansa luottaa minuun helposti.


En esitä mitään ja olen aidosti oma itseni. Olen rehellinen myös itselleni omista tuntemuksistani. Rehellisyys pitää minut myös uskollisena omille arvoilleni.


Vahvuuksia tarkastelemalla itsetuntemuksemme lisääntyy ja kuten huomaamme, vahvuudet ovat todella moniulotteisia.


Itselle ehkä merkittävin huomio VIA luonteenvahvuuksista on ollut se, että vahvuuksia voi myös käyttää liikaa. Itselle tämä on näyttäytynyt siten, että olen saattanut ”joutua pulaan” käyttäessäni liikaa rehellisyyttä.


Haluaisitko sinä kuulla täysin rehellisesti, mitä mieltä olen käytöksestäsi? Haluaisitko tietää totuuden, jos en pidä tekemästäsi ruoasta? Jos näen, että sinulla ei ole kaikki hyvin töissä, haluaisitko, että pitäisin puoliasi ilman, että pyydät?


Kaikessa on siis kaksi puolta ja totuus – eli lukematon määrä mahdollisuuksia! Avain on tulla näistä tietoiseksi.


VIA -luonteenvahvuuksia tarkkailemalla voit esim. lähteä työstämään omia arvojasi – mikä voima sinua todellisuudessa ohjaa sisimmissäsi?


Teetkö omien arvojesi mukaista työtä? Mikä on sinulle merkityksellisintä ja tärkeintä?


Linkki veloituksettomaan VIA testiin tekstin lopussa. VIA -luonteenvahvuuksia käsittelemme myös valmennuksessani.



WSA -analyysi

Toinen tapa, jolla voimme tarkastella yksilön tai ryhmän vahvuuksia on WSA, eli Working Style Analysis, -työtyylianalyysi.


WSA:n avulla löydämme biologiset vahvuutemme, eli ne tekijät, jotka ovat meillä, kun synnymme sekä pääsemme tarkastelemaan opittuja tekijöitä, eli sitä, miten olemme oppineet käyttäytymään ja toimimaan maailmassa.


WSA-analyysin avulla pääsemme tarkastelemaan biologisia tekijöitämme sekä opittuja toiminta- ja käyttäytymismallejamme. Kuva Consultica Oy.

Näitä ovat mm. se, miten aivomme käsittelevät tietoa ja toimiiko aivokurkiainen, jolloin voimme käyttää molempia aivopuoliskoja yhtä aikaa? Olemmeko luontaisesti enemmän kokonaisvaltaisia vai analyyttisiä?


Harkitsemmeko enemmän vai toimimmeko spontaanimmin? Mitkä aistit ovat vahvimmat? Miten opin juuri minulle parhaimmalla tavalla? Koulutettu asiantuntija näkee analyysista myös sen, onko joku nopea oppimaan?


Haluanko kuunnella musiikkia työskennellessäni vai tarvitsenko täyden hiljaisuuden? Haluanko liikkua, kun työskentelen?


Koenko stressiä työssäni?


Tulemalla tietoiseksi näistä biologisista tekijöistä, voimme löytää maailman, joka kuormittaa meitä vähemmän.


Mitä enemmän teemme vastoin biologisia tekijöitämme, sen enemmän ”kärsimme”. Tekeminen todella kuluttaa meitä.


Mitä jos voisimme muutamassa tunnissa selvittää Sinun tekijäsi ja yhdessä sopia toimintasuunnitelman, jonka avulla työn kuormittavuus laskee?


Omat kokemukseni WSA -analyysista


Olen päässyt tutustumaan WSA-analyysin ihmeelliseen maailmaan jo vuodesta 2016 lähtien ja hämmästellyt sen antamaa tietoa. Olikin mieletöntä, että pääsin itse kouluttautumaan kyseisen sekä TSA (Teaching Style Analysis) -analyysin asiantuntijaksi Anne Penttisen johdolla*.

Opiskelu antoi minulle mielettömän määrän tietoa niin itse työkalusta kuin meidän kaikkien toiminnasta. Ihmisten erilaisten toimintatapojen ja ajattelutyylien ymmärtäminen on antanut minulle avaimet niin parempaan itsetuntemukseen kuin muiden valmentamiseen.

Edes taivas ei ole rajana, kun päästään tarkastelemaan henkilön biologisia vahvuuksia, kehittämään niitä ja valjastamaan niiden antama suunnaton potentiaali käyttöön.

Tieto avaa tien johonkin suurempaan eikä yhtään vähäisin niistä ole se, että miten muiden kanssa kannattaa kommunikoida.

Päätän tekstin upean mentorini Anne Penttisen sanoihin:

”Työn määrä ei kuormita, vaan tapa, jolla sitä tehdään.”


Voimaannuttavin terveisin

Anita



VIA luonteenvahvuustestin pääset tekemään veloituksetta tästä (vaatii kirjautumisen).


Vinkki: VIA -luonteenvahvuuksia pääsee opiskelemaan Joyllan Positive Psychology Practitioner -koulutuksessa.


Comments


bottom of page