top of page
Writer's pictureRimpissa

Esihenkilön mielen perustaidot™ -valmennus osana opinnäytetyötä - miten lisätä hyvinvointia ja sitä kautta tulosta työyhteisössä

Päivitetty: 27. marrask. 2024

Tätä kannatti odottaa. Nimittäin opinnäytetyötäni. Tavallaan kirjoitin sitä 20 vuotta, sillä niin kauan olen pohtinut pidemmän työn kirjoittamista ja hyvinvointia. Niin kauan ja pidempään, olen seurannut työelämää. Useimmiten kauhulla ja harvemmin ilolla.

 

Kauhusta kuitenkin poikii myös hyvää. Siitä poikii (tai voi poikia) halua auttaa ja tutkia asioita. Halua tehdä paremmin. Siitä voi poikia tutkimus ja kokonaisen valmennusohjelman luominen.

 

Loin esihenkilöille tarkoitetun valmennusohjelman nimeltä Esihenkilön mielen perustaidot™ (EMP). Taitoja, joita opettelimme, olivat positiivisen psykologian osa-alueet tunteet, ajatukset, vahvuudet sekä tietoinen läsnäolo.

 

Kaikki nämä ovat myös osia itsetuntemuksesta, joten itsetuntemus oli työn kantava voima. Esitin työssä myös alla olevan Kukoistavan itsetuntemuksen™ mallin. Malliin olen kerännyt eri lähteistä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa itsetuntemukseen ja siihen onko se kukoistavaa vai kenties riutuvaa. Huomioithan, että mallia ei ole validoitu tai tutkittu tieteellisesti. Se on vain ehdotus ja toivottavasti keskustelun herättäjä.

Kukoistavan itsetemuksen malli, jossa esitetään tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa itsetuntemukseen.
Kukoistavan itsetuntemuksen malli™. Ehdotus kukoistavasta itsetuntemuksesta. Mallia ei ole tutkittu tai validoitu. Ehkä se voi toimia keskustelun herättäjänä.

Elämän varjopuolet

 

Kaikki osa-alueet ovat sellaisia, joita jokainen meistä voi harjoitella ja joista väitän olevan hyötyä (myös tutkimusia löytyy puoltamaan tätä). Toki, kuten kaikella, myös näihin tutustumisella voi olla varjopuolia: kaikki eivät esimerkiksi halua kohdata omia tunteitaan ja tai ajatuksiaan, koska se herättää niin paljon epämukavuutta.

 

Ja hei, tämä on täysin okei! Ei aina tarvitse olla kehittymässä ja olemassa ”parempi versio itsestään”. Positiivisen psykologian voi kuitenkin ajatella tarjoavan meille työkaluja elämän varjopuolia vastaan. Ne voivat auttaa ottamaan vastaan ja hyväksymään väistämätöntä pahaa.

 

Miten alkuun?

 

Aloittaa voi esimerkiksi pienen pienillä teoilla, kuten ”Kolme hyvää asiaa”, joita harjoittelimme esihenkilöiden kanssa valmennuksessa. Voit vaikka aloittaa pohtimalla ”Mitkä kolme hyvää asiaa tämä päivä on pitänyt sisällään” ja kirjata ne ylös.


Jatka harjoitusta muutaman viikon ajan ja pohdi, mitä huomaat? Miltä sinusta tuntuu? Olisiko jokin muu harjoitus tai keino, jolla voisit lisätä hyvää elämääsi?

 

Miten auttaa työyhteisöä ja tai omaa esihenkilötyötä?

 

Jos koet halua olla parempi esihenkilö ja tai kehittää omaa työyhteisöäsi, ota ihmeessä hetki ja tutustu opinnäytetyöhön. Se sisältää myös paljon konkreettisia keinoja hyvinvoinnin lisäämiseksi niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä.

 

Tutkimukseen, eli opinnäytetyöhöni pääset tutustumaan tästä osoitteesta https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110127205

 

Lopuksi

 

Uskon, että meillä on mahdollisuus tehdä paremmin ja aion jatkossakin panostaa siihen. Toivottavasti saat jotain hyvää ja ihanaa itsellesi työstä ja kuulen mielelläni ajatuksia, ruusuja, risuja ja oikeastaan mitä tahansa työhön liittyen.

 

Kukoistavaa päivää sinulle toivottaa

Anita

 

 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page