top of page
  • Writer's pictureRimpissa

Voimaa merkityksestä

Mitä väliä?

Mitä merkitystä sillä on?

Tutkimusten mukaan paljonkin.


Tiedätkö miksi nouset aamulla sängystä?


Miksi teet työtäsi?


Mikä on sinun MIKSI?


Osaatko vastata kysymykseen "Miksi?" Kuvan malli Samu Airaksinen.

MERKITYKSELLISYYS


Positiivisessa psykologiassa emme puhu niinkään maailmankaikkeuden merkityksestä vaan henkilön omasta merkityksen ja tarkoituksen kokemuksesta.


Sen voi ajatella myös kysymyksenä miksi eli esim. miksi haluan nousta ylös sängystä aamulla?MILTÄ MERKITYKSELLISYYS TUNTUU?


Merkityksellisyyden kokemus on yksilöllinen ja se on tunne. Tunne, että kokee merkityksellisyyttä.


Merkityksellisyys on sitä, että oma elämä tuntuu tärkeältä ja arvokkaalta.


Merkityksellisyyden tunne on yksi ihmisen perustarpeista ja sen vuoksi sillä on merkitystä meille kaikille. (Jarkko Rantanen)


Tunteet ovat aina läsnä, ne ohjaavat toimintaamme jokaisessa tilanteessa ja ovat myös edellytys kaikelle tekemiselle. Ne toimivat sisäisen ja ulkoisen maailman tulkkeina värittäen jokaista hetkeämme. (Zajonc, R.B.; Lauri Nummenmaa – Tunnekartasto)


Tunteiden tunnistaminen voi olla haastavaa erityisesti siinä tilanteessa, että oma kasvatus tai ja yhteiskunta ei tue niitä. Omalla kohdallani tunteilla ei ole ollut sijaa työ- tai henkilökohtaisessa elämässä.


On ollut ”hyviä” ja ”huonoja” tunteita ja hyviäkään ei saanut näyttää liikaa. ”Ei kannata liikaa iloita, tiput korkeammalta, kun hommat menee mönkään!” olen kuullut enemmän kuin kerran elämäni aikana.


Hyvää tässä on se, että koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa opettelemaan tunnetaitoja. Voit aloittaa vaikka heti!


Tarkastele kehoasi ja mieltäsi. Ota muutama syvä hengitys. Miltä merkityksellisyys tai sen puute tuntuu? Missä se tuntuu?


Minusta merkityksellisyys tuntuu siltä, että tässä on jotain järkeä! Koko kehoni tuntuu iloitsevan, kun koen olevani merkityksellinen ja tekeväni merkityksellisiä asioita. Tuntuu kuin hengityksessäni olisi erityistä voimaa.


Se tuntuu siltä, että tekemisilläni on merkitystä. Vointini paranee, kun tiedän, että voin tehdä työtä, joka auttaa muita ja ehkä tulevaisuudessa maailmaa.


Kysyin Heli Mäkelältä (Kasvuntaika), miltä merkityksellisyys tuntuu ja hän vastasi:

”Laajentava ja avaava tunne, mahdollisuus.”

Miltä merkityksellisyys sinusta tuntuu?

Tarkastele kehoasi ja mieltäsi. Ota muutama syvä hengitys. Miltä merkityksellisyys tai sen puute tuntuu? Missä se tuntuu? Kuvan malli Tuuli Minkenen.


MERKITYKSELLISYYDEN PUUTE


Merkityksellisyyden puute on yhdistetty mm. riippuvuuksiin, masennukseen, sairauksiin, kuolleisuuteen ja itsemurhariskiin. (Frank Martela)


Olen vuosikymmeniä kärvistellyt mm. riippuvuuksien kanssa. Milloin olin riippuvainen työstä, milloin liikunnasta, päihteistä, shoppailusta tai ruoasta.


Koin, että minulla täytyy olla jokin arvo, jos vain pysyn kiireisenä ja suoritan tarpeeksi.


”Kiireisyys toimii eräänlaisena eksistentiaalisena lohdukkeena, tyhjyydestä suojaavana aitana:
eihän elämä millään voi olla typerää tai turhaa tai merkityksetöntä, jos tekemistä riittää, jos kalenteri on täpötäynnä, jos jokainen tunti päivässä on varattu johonkin.”
Tim Kreiner

Kuitenkaan mikään ei ollut tarpeeksi.


Sisimmissäni kalvoi tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunne. Hain omanarvontunnetta ulkoa päin. Luulin, että minun täytyi olla tietynlainen voidakseni olla hyväksytty.


Vihdoin vuonna 2016 aloitin matkan kohti itseäni. Matka ei ole ollut helppo ja se on edelleen kesken. Koen kuitenkin olevani sellaisessa kohdassa matkaa, että oma tämänhetkinen tarkoitukseni on selkeä.


Saan merkitystä ja tarkoitusta muiden auttamisesta.


Muiden auttaminen onkin yksi tekijä, joka voi lisätä merkityksellisyyden tunnetta.


Merkityksellisyyden puute voi myös toimia sysäyksenä, jota henkilö tarvitsee alkaakseen pohtimaan sitä, mikä hänelle oikeasti on tärkeää.


”Elämän merkityksellisyyden suhteen toimimme puutosasenteella: kiinnostumme asiasta lähinnä silloin, kun siitä on pulaa.”
Frank Martela

Tiedätkö, mikä sinulle on oikeasti tärkeää?

Merkityksellisyyden puute voi myös toimia sysäyksenä, jota henkilö tarvitsee alkaakseen pohtimaan sitä, mikä hänelle oikeasti on tärkeää. Kuvan malli Tanja Saarinen.

MERKITYS JA TYÖ


Mikä tahansa työ voi olla merkityksellistä. Mikä tahansa työ ei kuitenkaan ole Sinulle merkityksellistä.


Merkityksellisyyden kokemuksen ollessa yksilöllinen vain sinä voit tietää, mikä tuo sinulle merkityksellisyyden tunnetta.


Esimerkiksi samaa työtä tekevät voivat kokea työnsä erilaisiksi.


Yksi mielenkiintoinen esimerkki muistuu mieleeni positiivisen psykologian opinnoistani:


Mies törmäsi kolmeen kaveriin, jotka olivat hakkaamassa graniittikiviä pienemmiksi.


Ensimmäinen hakkasi tylsistyneenä ja katseli kelloa: häneltä kysyttiin: ”Mitä teet?” ”Hakkaan tätä kiveä, jotta pääsen lähtemään klo 5.”


Toinen piti vähän enemmän työstään ja työnteko näytti paremmalta. Kun häneltä kysyttiin sama kysymys ”Mitä teet?” vastaus oli: ”Hakkaan kiviä pienemmiksi palasiksi, jotta saadaan seinä tehtyä. Mutta en malta odottaa, että se olisi jo valmis.”


Kolmas kaveri oli uppoutunut työhönsä, katseli työtään ja piti huolta, että kivestä tulisi paras mahdollinen. Hänen vastauksensa kysymykseen ”Mitä teet?” oli ”Rakennan katedraalia”.

(Lähde Joylla Oy)


Se, minkälainen kokemus kullakin on omasta työstään, voi olla ratkaiseva merkityksellisyyden tunteen kannalta.


Keräät varoja koulustipendeihin:

Kinutko muilta rahaa puhelimessa stipendeihin? Vai autatko heitä, joilla ei siihen muuten olisi varaa, saamaan elämälleen uuden suunnan haluamassaan koulussa, jotta heille voi tulla parempi elämä?


”Merkityksellisyyden suurin ennuste on, että meidän työllämme on positiivinen vaikutus muihin.”
Adam Grant

Organisaatioissa merkityksellisyyden hyötyjä:


Parempi:

- suoriutuminen

- sitoutuminen

- organisaatioon samaistuminen

- asiakastyytyväisyys

Michaelson, Pratt, Grant & Dunn; Joylla Oy


Merkityksellisellä työllä on useissa tutkimuksissa havaittu olevan myös selvä myönteinen vaikutus työntekijöiden hyvinvointiin (esim. vähemmän sairauspäiviä, ahdistusta ja masennusta).


Huomaatko näissä asioissa jotain yhtäläisyyksiä omaan työyhteisöösi?Merkityksellinen elämä & työ -verkkokurssilla pääset tutustumaan itseesi ja omaan merkitykseesi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

MITEN KOHTI OMAA MERKITYSTÄ JA TARKOITUSTA?Lähde tutustumaan itseesi ja siihen, mikä tuo sinulle merkityksellisyyden tunteen verkkokurssillemme!


Loimme tämän kurssin, jotta voit joko syventää omaa merkityksellisyyden tunnettasi tai lähteä etsimään sitä.


Verkkokurssi pitää sisällään videoita ja työkirjoja. Lyhyet videot mahdollistavat sen, että voit käydä kurssia pienissä erissä. Kurssin pääpaino on tehtäväkirjoissa, joiden avulla sovellat oppimaasi omaan elämääsi.


Verkkokurssi pohjautuu positiiviseen psykologiaan ja olemme käyttäneet myös käytännön kokemuksia sekä esimerkkejä.


Ensimmäinen kurssi alkaa perjantaina 28.1.2022 ja mukaan voi ilmoittautua 27.1.2022 asti. Toimi siis nopeasti ja tule mukaan!Nähdäänkö verkkokurssilla?


Merkityksellistä päivää juuri Sinulle toivottaa

AnitaLähteet on mainittu joko tekstissä tai löydät ne tästä:


Tämä blogiteksti sai inspiraation minun ja Jetta Karin pitämästä Merkityksellinen elämä webinaarista (19.1.2022).


Frank Martela – Elämän tarkoitus


Joylla Oy

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page